The Diary of a CEO adlı podcast’e konuşan Jacobsen, nükleer bir savaş sonucu yaşanabilecek yıkımın akıl almaz zaman çizelgesini gözler önüne serdi. “Bir balistik füzenin Rusya’daki bir fırlatma rampasından ABD’nin Doğu Kıyısı’na ulaşması 26 dakika 40 saniye sürer” diyen Jacobsen “Bu, nükleer fizikçi ve eski Pentagon bilim insanı Herb York’un 1959-60 yıllarında yaptığı analizde de yer alıyordu ve bugün de geçerli” diye ekledi.
72 DAKİKADA FELAKET
2016’da Pentagon’un araştırma ajansı DARPA üzerine yaptığı araştırmayla Pulitzer finalisti olan Jacobsen, insanlığın dünyanın kökten değişmesi için 90 dakikadan az, 72 dakika süresi olacağını söylüyor: “Nükleer savaşın ya da karşılıklı bir nükleer saldırının gerçekleşmesi halinde korkunç gerçeklerden biri, nükleer fırlatma tespit edildiği andan itibaren her şeyin üzerine konan akıl dışı zaman baskısıdır.”
ABD BAŞKANININ 6 DAKİKASI VAR
Bir saldırı durumunda ABD Başkanı’nın misilleme kararı vermesi için sadece altı dakikası bulunuyor ve bu kararı, gizli misilleme seçeneklerini içeren ‘Kara Kitap’tan yapması gerekiyor.
NÜKLEER KIŞ NASIL OLACAK?
Jacobsen yıkımın sadece nükleer patlamayla sınırlı kalmayacağını vurgulayarak atmosfer bilimleri uzmanı Profesör Brian Toon’un araştırmalarına atıfta bulunarak şunları söylüyor:
HAYATTA KALABİLECEK İKİ ÜLKE
Toon’un analizine göre Yeni Zelanda ve Avustralya, nükleer kışa diğer ülkelere kıyasla daha iyi dayanabilir. Coğrafi olarak izole olmaları ve iklimlerinin istikrarı, nükleer serpinti sonrası tarım üretim sistemlerini koruyabilir.
Jacobsen de bu görüşü destekleyerek, bu iki ülkenin ‘tarımı sürdürebileceğini’ ve nükleer savaş sonrası dünyada en değerli kaynağın bu olacağını söylüyor.